Ο θυμός είναι ΕΝΕΡΓΕΙΑ… Πολλές φορές άλλωστε, ο θυμός μεταφέρει την ενέργεια των συναισθημάτων που δεν εκδηλώνουμε και δεν αναγνωρίζουμε. Όταν μάλιστα συμβαίνει αυτό η δυναμική του είναι τεράστια αλλά ταυτόχρονα πολύ ύπουλη για την υγεία μας. Ο θυμός αποτελεί ένα σημαντικό είδος ενέργειας που χρειάζεται να το γνωρίσουμε, να το εξηγήσουμε και πάνω από όλα να το μετουσιώσουμε μέσα από την αποδοχή και αυτό διότι ο θυμός είναι για τον άνθρωπο ότι η βενζίνη για τα αυτοκίνητα… είναι η καύσιμη ύλη μας!

Άρα … Στον πυρήνα κάθε θυμού βρίσκεται μία ενέργεια που απαιτεί να εκτονωθεί…!

Τι είναι ο θυμός και πώς δημιουργείται;

Φυσικά, Ο θυμός πάντα δημιουργείται ασυνείδητα. Δεν μπορείς να είσαι συνειδητά θυμωμένος. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα που θυμώνουμε έχουμε συνδεθεί με μία μνήμη του παρελθόντος, με ένα παρελθοντικό τραύμα. Έχουμε συνδεθεί με την ιστορία μας, αυτή που επανέρχεται και επανέρχεται

…με το δράμα μας…και  μέσα από αυτό το δράμα θυματοποιούμαστε κιόλας! Διότι ο θυμός είναι θυματοποίηση. Όταν θυμώνουμε υποσυνείδητα νιώθουμε και πιστεύουμε πως κάποιος άλλος είναι πιο δυνατός από εμάς και έτσι θυμώνουμε.

Η δυναμική του θυμού είναι τόσο δυνατή που όταν η σχέση μας με το θυμό δεν είναι υγιής, οι συνέπειες για εμάς μπορεί να είναι καταστροφικές… θυμηθείτε ότι το ηλεκτρικό μπορεί και να μας κάψει! Αντίθετα, όταν αποκτήσουμε υγιή σχέση με το θυμό μας και μπορούμε να τον διαχειριζόμαστε μπορούμε με ευκολία και αμεσότητα να χρησιμοποιούμε αυτή την δυναμική ενέργεια προς όφελός μας, δηλαδή για την αυτοεξέλιξη και την αυτογνωσία μας.

θυμός - γυναίκα θυμωμένη

Ο Θυμός είναι  ε μ ε τ ό ς!!

Ο θυμός είναι ένας διανοητικός εμετός … που στρέφεται είτε προς τα μέσα (στον εαυτό μας) είτε προς τα έξω (στους άλλους ανθρώπους γύρω μας)

Το να αναλογίζεσαι το θυμό σου ως εμετό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποστασιοποιούμαστε από το θυμό μας όταν είμαστε σε ένταση και να καταφέρουμε να γίνουμε παρατηρητές! 

Το να είμαστε παρατηρητές του εαυτού μας είναι η ύψιστη μορφή αυτοκυριαρχίας, μη προσκόλλησης και συναισθηματικής αυτορρύθμισης!

Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις διαδικασίες της ζωής έτσι και στην απελευθέρωσή του θυμού μας σημασία έχει η «Πρόθεσή» μας. Το να επιθυμούμε και να επιλέγουμε την μετουσίωση του θυμού μας και τη συναισθηματική μας αυτορρύθμιση. Η πόρτα των συνειδητοποιήσεων και της προσωπικής εξέλιξης ανοίγει πάντοτε από μέσα προς τα έξω. Είναι ανώφελο να πιστεύουμε ότι κάποιος άλλος θα απελευθερώσει το θυμό μας για εμάς ή ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε κάποιον άλλο να απελευθερώσει το θυμό του. 

Η ΑυτοΓνωσία και η ΑυτοΕξέλιξη είναι πάντοτε προσωπική υπόθεση!

Φυσικά, εάν επιλέξουμε την προσωπική μας εξέλιξη μπορούμε να μην είμαστε μόνοι. Μπορούμε να επιλέξουμε συμπαραστάτες – καθοδηγητές – υποστηρικτές σε αυτό το μοναδικό μονοπάτι και τα κατάλληλα εργαλεία που μας ταιριάζουν σε αυτό το μαγικό και εξελικτικό ταξίδι μέσα στην Αλήθεια μας και τον Εαυτό μας. Αρκεί να το επιλέξεις και ο καταλληλότερος υποστηρικτής θα βρεθεί στο πλευρό σου. 

Αρκεί να επιθυμείς να μπεις μέσα σου και να ανακαλύψεις τις βαθύτερες και μύχιες σκέψεις που συντηρούν το θυμό σου και ακόμα πιο μέσα στο ψυχισμό σου και να βρεις εκείνες τις αναμνήσεις, εκείνα τα τραύματα που μέχρι σήμερα προκαλούν και συντηρούν το θυμό σου. Ο θυμός δεν έρχεται ποτέ μόνος! Φέρνει πάντοτε μαζί του εμπειρίες αδικίας, πόνου, παραμέλησης ή ακόμα και ανάληψης ευθυνών που δεν ήταν δικές μας. Πολλοί από εμάς, κατά την παιδική μας ηλικία, κληθήκαμε ασυνείδητα να γίνουμε οι ενήλικες στη οικογένεια μας και ασυνείδητα αναλάβαμε τις ευθύνες που αρχετυπικά ανήκαν στους γονείς μας και αυτή η συνθήκη αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές θυμού και οργής που μπορεί να κρύβουμε μέσα μας. Την κρύβουμε όμως τόσο καλά μέσα μας που και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε ότι έχει συμβεί και κάπως έτσι κρατάμε μία ωρολογιακή βόμβα μέσα μας έτοιμη να πυροδοτηθεί και να μας ανατινάξει ανά πάσα στιγμή και με την πιο απλή αφορμή!!

Τι χρειάζεται λοιπόν;

Καταρχήν θα επιθυμείς να έρθεις σε επαφή με το #θυμό σου, να μπεις μέσα του και να ανακαλύψεις για ποιο λόγο θυμώνεις ή καλύτερα, για ποιο λόγο θλίβεσαι! Αρκεί να το θες! Αρκεί να επιθυμείς να πας ένα βήμα παρακάτω και να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερο  τον Εαυτό σου, τις ικανότητές σου, τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου! Η κυριότερη και σημαντικότερη απόφαση είναι να επιθυμείς να απελευθερωθείς από κάθε συναισθηματική προσκόλληση και προσκόλληση με το παρελθόν και κυρίως να επιθυμείς να γίνεις «παρατηρητής» και να καλλιεργήσεις την ουδετερότητα στη ζωή και τις αντιδράσεις σου. Μόνο μέσα από την ουδετερότητα #μπορείς να ανακαλύψεις συνειδητά την πηγή των συναισθημάτων σου και να μετουσιώσεις τα συναισθήματά σου σε Δύναμη και Σοφία. 

Έχεις άραγε αναρωτηθεί ποτέ τι χρώμα και τι μορφή έχει ο θυμός σου μέσα σου;

Έχεις ποτέ ανακαλύψει τι σημαίνει αυτοπεποίθηση για εσένα;

Άραγε, μήπως έψαξες να βρεις τι χρώμα έχει η αυτοκυριαρχία για εσένα;

Μήπως αναρωτήθηκες ποτέ πως μπορείς να χτίσεις την #Αυτοπεποίθηση σου και να καλλιεργήσεις την Προσωπική σου Αξία μέσα από την απελευθέρωση του θυμού σου;

Και τώρα σε ρωτώ … 

Μήπως είσαι σε εκείνο το σημείο που επιθυμείς να βρεις λύσεις και τρόπους να απελευθερωθείς από το θυμό σου και κυρίως να τον μετατρέψεις σε κινητήριο δύναμη για όλα όσα επιθυμείς να ζήσεις και να δημιουργήσεις;

Μήπως είσαι σε εκείνο το σημείο που επιθυμείς να βρεις νέους τρόπους να διαχειρίζεσαι και να εκφράζεις τα #συναισθήματα σου;

Εάν ναι … τότε είμαι εδώ με Χαρά και Δοτικότητα να σε υποστηρίξω σε αυτό το νέο ταξίδι σου … το πιο σημαντικό σου ταξίδι … το ταξίδι προς τον #Εαυτό σου και τις απεριόριστες δυνατότητές σου … ΜΠΟΡΕΙΣ!

Στόχος μου μέσα από το High Emotional Coaching & το σεμινάριο «Το Δώρο του Θυμού» είσαι ΕΣΥ που επιθυμείς να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τον Εαυτό σου από την αρχή!

Με Αγάπη,

Leadership – Jungian & Team Bonding Coach

Holistic Therapist

Εισηγήτρια σεμιναρίων Ευζωίας και Συναισθηματικής Αυτορρύθμισης

Δημιουργός του High Emotional Coaching

Founder @AiCAN Social Enterprise